Human papillomavirus (HPV) deride siğillere yol açan ve bazı tiplerinin kanserle ilişkili olduğu bilinen bir virüstür.
Enfekte deri ile temas sonrası bulaşır. Tam bir cinsel birlikteliğin yanı sıra, yakın temas içeren cinsel aktiviteler ile de bulaşabilmektedir.
Enfeksiyon riski cinsel partner sayısı ile ilişkilidir. Herhangi bir belirti vermeyebildiği için çoğu insan HPV taşıdığının farkında değildir ve virüsü partnerlerine yayabilir.
Siğiller, genital bölgeye yerleştiğinde kondilom olarak nitelendirilen deri rengi veya kahverengi kabartılar şeklinde ortaya çıkar.
Enfeksiyon çoğu kişide kendiliğinden iyileşme eğilimindedir ancak bazı kişilerde uzun yıllar kalabilmesi tekrarlayan siğiller ve bulaştırıcılık açısından sorunlar yaratır.
En sık görülen tipler (HPV tip 6 ve tip 11 gibi) siğiller ile ilişkiliyken, daha nadir görülen yüksek riskli tipler (HPV tip 16 ve tip 18 gibi) rahim ağzı, penis veya anüs kanserine yol açabildiğinden takip gerektirir.
HPV aşı ile önlenebilir bir hastalıktır. Aşının yararlı olabilmesi için ideal yöntem virüs ile hiç temas etmeden, yani cinsel olarak aktif olmadan önce (tercihen 11-12 yaşları) uygulanmasıdır.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi kondom kullanımı önemlidir ancak açıkta kalan deri kısımlarının temasıyla HPV bulaşabileceği unutulmamalıdır.
Tedavide bölgesel olarak bağışıklığı güçlendirici ilaçlar veya asitli damla, kriyoterapi, elektrokoterizasyon, lazer, cerrahi ekzisyon gibi lezyonu yok etmeye yönelik yöntemler kullanılabilir.